Oliwę rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Posiekany czosnek dodajemy do cebuli i smażymy około minuty.
Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował.
Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos pomidorowy zgęstnieje.
W międzyczasie muszle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek według przepisu na opakowaniu, aż będą ale dente. Odcedzamy i układamy każdą oddzielnie, żeby się nie posklejały.
Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Następnie odcedzamy i dzielimy na mniejsze części.
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na złoty kolor.
Do dużej miski wrzucamy ugotowanego lub upieczonego kurczaka, ugotowanego brokuła, podsmażoną cebulę, posiekany czosnek, pół szklanki sosu pomidorowego, sól, pieprz, a następnie rozdrabniamy widelcem i mieszamy całość. Powstałym farszem nadziewamy muszle makaronowe.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy i układamy muszle na sosie. Posypujemy startym serem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut.
Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Posypujemy świeżą bazylią i gotowe.
Smacznego!