Dania makaronowe to sprawdzony sposób na pyszny posiłek. Tym razem przepis na zapiekane muszle nadziewane kurczakiem i brokułami z sosem pomidorowym. To świetne danie na obiad lub na kolację. Muszle nadziewane są banalne w przygotowaniu, a każdy fan makaronów na pewno się w nich zakocha!

Muszle nadziewane kurczakiem i brokułami
Składniki
- 250 g muszli makaronowych
- 200 g piersi z kurczaka
- 200 g brokułów
- 100 g sera mozzarella
- 30 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- kilka liści świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Sos pomidorowy
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 kieliszka czerwonego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 kostka bulionu warzywnego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Oliwę rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Posiekany czosnek dodajemy do cebuli i smażymy około minuty.
- Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował.
- Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos pomidorowy zgęstnieje.
- W międzyczasie muszle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek według przepisu na opakowaniu, aż będą ale dente. Odcedzamy i układamy każdą oddzielnie, żeby się nie posklejały.
- Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Następnie odcedzamy i dzielimy na mniejsze części.
- Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na złoty kolor.
- Do dużej miski wrzucamy ugotowanego lub upieczonego kurczaka, ugotowanego brokuła, podsmażoną cebulę, posiekany czosnek, pół szklanki sosu pomidorowego, sól, pieprz, a następnie rozdrabniamy widelcem i mieszamy całość. Powstałym farszem nadziewamy muszle makaronowe.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy i układamy muszle na sosie. Posypujemy startym serem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut.
- Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Posypujemy świeżą bazylią i gotowe.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Kalorie: 841kcalCarbohydrates: 94.5gBiałko: 50.5gFat: 29g
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!