Cofnij
+ servings

Placki ziemniaczano marchewkowe

Magdalena
Rodzaj Przekąski
Ilość 15 sztuk

Składniki
  

  • 500 g ziemniaków
  • 3 duże marchewki
  • 2 jajka
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 średnia cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • 1 kubek kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz

Instrukcje
 

  • Ziemniaki i marchewkę obrać, dokładnie umyć i osuszyć a następnie zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę obrać z łupin oraz zetrzeć na tarce o małych oczkach a następnie dodać ją do startych ziemniaków i marchewki.
  • Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, paprykę umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę.
  • Umytą uprzednio natkę pietruszki pokroić drobno na desce. Wszystkie składniki wymieszać razem, najlepiej w plastikowej, większej misce.
  • Do powstałej masy dodać jajka, przesianą przez sitko mąkę a całość doprawić solą i pieprzem. Masę warto odstawić na 10 minut.
  • Na dużej blaszce ułożyć papier do pieczenia na którym pędzelkiem silikonowym rozsmarować cienką warstwę oleju.
  • W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Masę nakładać łyżką, formować w średniej wielkości placuszki, lekko rozgniatając je łyżką. Piec ok. 7 min.
  • Tak przygotowane placki ziemniaczano marchewkowe ozdobić łyżką kwaśnej śmietany.
Słowo kluczowe wegetariańska
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!