Ziemniaki i marchewkę obrać, dokładnie umyć i osuszyć a następnie zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę obrać z łupin oraz zetrzeć na tarce o małych oczkach a następnie dodać ją do startych ziemniaków i marchewki.
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, paprykę umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę.
Umytą uprzednio natkę pietruszki pokroić drobno na desce. Wszystkie składniki wymieszać razem, najlepiej w plastikowej, większej misce.
Do powstałej masy dodać jajka, przesianą przez sitko mąkę a całość doprawić solą i pieprzem. Masę warto odstawić na 10 minut.
Na dużej blaszce ułożyć papier do pieczenia na którym pędzelkiem silikonowym rozsmarować cienką warstwę oleju.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Masę nakładać łyżką, formować w średniej wielkości placuszki, lekko rozgniatając je łyżką. Piec ok. 7 min.
Tak przygotowane placki ziemniaczano marchewkowe ozdobić łyżką kwaśnej śmietany.