Na palcach jednej ręki można policzyć osoby które nie lubią placków ziemniaczanych. Przygotowywane przez babcie i mamy są wspaniałym wspomnieniem z dzieciństwa. Warto przygotować ich nowoczesną wersję dodając startą marchewkę oraz zamiast smażenia w oleju po prostu je upiec. Tak przygotowane placki ziemniaczano marchewkowe będą nie tylko smaczne ale i zdrowe.
Tak przygotowane placki mogą stanowić zarówno samodzielny posiłek jak i dodatek do zup oraz mięsa. Są także doskonałym dodatkiem do gulaszów mięsnych oraz leczo wegetariańskich. Ich nowoczesna wersja zasmakuje także najstarszym członkom rodziny a dzieci przekona do jedzenia warzyw dzięki wzbogaceniu dania o paprykę i natkę pietruszki.

Placki ziemniaczano marchewkowe
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 3 duże marchewki
- 2 jajka
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1 średnia cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- pęczek świeżej natki pietruszki
- 1 kubek kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Ziemniaki i marchewkę obrać, dokładnie umyć i osuszyć a następnie zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę obrać z łupin oraz zetrzeć na tarce o małych oczkach a następnie dodać ją do startych ziemniaków i marchewki.
- Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, paprykę umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Umytą uprzednio natkę pietruszki pokroić drobno na desce. Wszystkie składniki wymieszać razem, najlepiej w plastikowej, większej misce.
- Do powstałej masy dodać jajka, przesianą przez sitko mąkę a całość doprawić solą i pieprzem. Masę warto odstawić na 10 minut.
- Na dużej blaszce ułożyć papier do pieczenia na którym pędzelkiem silikonowym rozsmarować cienką warstwę oleju.
- W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Masę nakładać łyżką, formować w średniej wielkości placuszki, lekko rozgniatając je łyżką. Piec ok. 7 min.
- Tak przygotowane placki ziemniaczano marchewkowe ozdobić łyżką kwaśnej śmietany.