Cofnij
+ servings

Ziemniaki zapiekane z serem

Magdalena
Czas przygotowania 1 godzina
Rodzaj Główne dania
Ilość 3

Składniki
  

  • 500 g ziemniaków
  • 150 g sera żółtego
  • 100 ml mleka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • ulubione zioła - tymianek, majeranek, rozmaryn

Instrukcje
 

  • Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć, a następnie pokroić w plastry o grubości mniej więcej 0,5 cm. Ser żółty zetrzeć na tarce o oczkach średniej grubości.
  • Do rondelka wlać mleko i śmietanę, wymieszać. Dodać zgnieciony na prasce czosnek. Podgrzać mieszankę na małym ogniu, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia.
  • Naczynie do pieczenia (najlepiej żaroodporne) wysmarować masłem. Ułożyć w nim jedną warstwę ziemniaczanych plastrów, doprawić solą i pieprzem i posypać połową startego sera żółtego. Następnie ułożyć drugą warstwę i powtórzyć czynności.
  • Ułożone w naczyniu warstwy ziemniaków polać przygotowaną wcześniej mieszanką śmietany i mleka. Całość obficie oprószyć wybranymi ziołami.
  • Wstawić naczynie do piekarnika, rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni, na około 50 minut. Gdy wierzch zapiekanki się zarumieni, danie jest gotowe do spożycia.
Słowo kluczowe wegetariańska
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!