Czasami najprostsze dania są najsmaczniejsze. Nie chcesz eksperymentować z obiadem, a do tego poszukujesz pomysłu, który pozwoli wykorzystać składniki, które już masz w lodówce? Poznaj przepis na ziemniaki zapiekane z serem! To danie, które robi się wyjątkowo łatwo i szybko. Z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom i na stałe zagości na Twoim stole.
Ziemniaki zapiekane z serem mogą być alternatywą dla zwykłych, gotowanych kartofli podawanych do obiadu, zwłaszcza przy okazji dużych, uroczystych posiłków. Są jednak na tyle pożywne, że z powodzeniem mogą funkcjonować jako samodzielne danie. Dobrym pomysłem będzie dołączenie do nich lekkiej sałatki. Ziemniaki zapiekane z serem to potrawa odpowiednia dla wegetarian, ale również dla osób, które lubią posiłki inspirowane tradycyjną polską kuchnią.

Ziemniaki zapiekane z serem
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 150 g sera żółtego
- 100 ml mleka
- 200 ml śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- ulubione zioła - tymianek, majeranek, rozmaryn
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć, a następnie pokroić w plastry o grubości mniej więcej 0,5 cm. Ser żółty zetrzeć na tarce o oczkach średniej grubości.
- Do rondelka wlać mleko i śmietanę, wymieszać. Dodać zgnieciony na prasce czosnek. Podgrzać mieszankę na małym ogniu, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia.
- Naczynie do pieczenia (najlepiej żaroodporne) wysmarować masłem. Ułożyć w nim jedną warstwę ziemniaczanych plastrów, doprawić solą i pieprzem i posypać połową startego sera żółtego. Następnie ułożyć drugą warstwę i powtórzyć czynności.
- Ułożone w naczyniu warstwy ziemniaków polać przygotowaną wcześniej mieszanką śmietany i mleka. Całość obficie oprószyć wybranymi ziołami.
- Wstawić naczynie do piekarnika, rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni, na około 50 minut. Gdy wierzch zapiekanki się zarumieni, danie jest gotowe do spożycia.