Do szklanki (250 ml) wlać 60 ml wrzątku. Wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Rozczyn zostawić do ostudzenia.
Do wysokiego naczynia wlać śmietankę, dodać cukier, mleko w proszku i serek mascarpone. Składniki dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Po upłynięciu czasu chłodzenia, wyjąć krem i ubijać go mikserem na wysokich obrotach. Całość powinna zrobić się puszysta i gęsta.
Do masy wsypać wiórki kokosowe. Można je dodatkowo zmielić, żeby lepiej łączyły się z kremem.
Do masy wlać ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać całość.
Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem lub masłem. Warto dodatkowo wyłożyć boki paskami papieru do pieczenia, żeby ciasto dobrze odchodziło.
Na dno formy wyłożyć herbatniki. Jeśli istnieje taka potrzeba, należy połamać je na kawałki, żeby wypełniły cały spód.
Na herbatniki wyłożyć 1/3 masy.
Następnie kolejne dwa razy należy wykładać krakersy na przemian z kremem.
Gotowe ciasto rafaello posyp dodatkowo wiórkami kokosowymi i odstaw do stężenia i schłodzenia masy.