Przepis na ciasto rafaello jest niezwykle prosty, a ponadto nie wymaga pieczenia. Jest idealnym pomysłem na poczęstunek dla gości podczas przyjęcia. Świetnie się prezentuje i smakuje wszystkim, a szczególnie fanom kokosa.
Przepis na ciasto rafaello można wykorzystać, szykując uroczyste przyjęcie lub, gdy pragniemy przygotować słodycz do kawy. Ciasto należy podawać schłodzone. Można je przechowywać w lodówce do 5 dni. Jeśli ktoś pragnie przełamać słodki smak i dodać orzeźwienia, warto posypać górę sezonowymi owocami np. borówkami, truskawkami lub malinami. Idealnie smakuje również z dodatkiem migdałów, które można dodać na każdą z warstw.

Przepis na ciasto rafaello
Składniki
- 250 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka żelatyny
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 60 g mleka w proszku
- 100 g wiórków kokosowych
- 200 g herbatników
- 60 ml wrzątku
Sposób przygotowania
- Do szklanki (250 ml) wlać 60 ml wrzątku. Wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Rozczyn zostawić do ostudzenia.
- Do wysokiego naczynia wlać śmietankę, dodać cukier, mleko w proszku i serek mascarpone. Składniki dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki.
- Po upłynięciu czasu chłodzenia, wyjąć krem i ubijać go mikserem na wysokich obrotach. Całość powinna zrobić się puszysta i gęsta.
- Do masy wsypać wiórki kokosowe. Można je dodatkowo zmielić, żeby lepiej łączyły się z kremem.
- Do masy wlać ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać całość.
- Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem lub masłem. Warto dodatkowo wyłożyć boki paskami papieru do pieczenia, żeby ciasto dobrze odchodziło.
- Na dno formy wyłożyć herbatniki. Jeśli istnieje taka potrzeba, należy połamać je na kawałki, żeby wypełniły cały spód.
- Na herbatniki wyłożyć 1/3 masy.
- Następnie kolejne dwa razy należy wykładać krakersy na przemian z kremem.
- Gotowe ciasto rafaello posyp dodatkowo wiórkami kokosowymi i odstaw do stężenia i schłodzenia masy.