Cebule obieramy kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, lub bardzo drobno siekamy.
Mieszamy musztardę i ketchup, do powstałej masy dodajemy cebulę, czosnek oraz oliwę z oliwek (lub olej).
Do marynaty dodajemy przyprawy: szczyptę soli, pieprzu, majeranek oraz słodką paprykę i dokładnie mieszamy.
Mięso zalewamy powstałą marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. Należy pamiętać, aby całe mięso było pokryte marynatą - dzięki temu zyska ono doskonały smak.
Po upływie 12 godzin, a najlepiej na godzinę przed grillowaniem wyciągamy mięso z lodówki.
Na mocno rozgrzany grill wykładamy pojedynczo plastry karkówki. Grillujemy z każdej ze stron polewając marynatą. Czas grillowania to około 15 minut na każdą stronę.
Zdejmujemy przygotowane mięso z grilla i układamy na talerzu. Do karkówki polecamy upieczonego na grillu ziemniaka oraz sałatkę.