Krucha i soczysta karkówka to idealna propozycja na rodzinnego grilla. Jest to doskonała alternatywa dla osób niezbyt przepadającymi za kiełbaskami, czy szaszłykami. Najlepiej smakuje podana z domowym sosem, pieczonymi ziemniakami i wiosenną sałatką.
Karkówka jest banalnie prostym daniem – nawet zupełni amatorzy poradzą sobie z jej przyrządzeniem. Niewątpliwą zaletą tego dania jest łatwa dostępność składników. Jeżeli nie posiadasz grilla danie to możesz przyrządzić w domu – wystarczy, że użyjesz patelni grillowej, lub piekarnika.

Karkówka na grilla przepis
Składniki
- 8 dużych plastrów karkówki
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżki ketchupu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- sól, pieprz, majeranek, słodka papryka
Sposób przygotowania
- Cebule obieramy kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, lub bardzo drobno siekamy.
- Mieszamy musztardę i ketchup, do powstałej masy dodajemy cebulę, czosnek oraz oliwę z oliwek (lub olej).
- Do marynaty dodajemy przyprawy: szczyptę soli, pieprzu, majeranek oraz słodką paprykę i dokładnie mieszamy.
- Mięso zalewamy powstałą marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. Należy pamiętać, aby całe mięso było pokryte marynatą - dzięki temu zyska ono doskonały smak.
- Po upływie 12 godzin, a najlepiej na godzinę przed grillowaniem wyciągamy mięso z lodówki.
- Na mocno rozgrzany grill wykładamy pojedynczo plastry karkówki. Grillujemy z każdej ze stron polewając marynatą. Czas grillowania to około 15 minut na każdą stronę.
- Zdejmujemy przygotowane mięso z grilla i układamy na talerzu. Do karkówki polecamy upieczonego na grillu ziemniaka oraz sałatkę.