Na samym początku należy przygotować bulion dashi. Istnieje też opcja zagotowania wody i dodanie do niej przetarty wilgotnym ręcznikiem konbu oraz suszoną rybę bonito.
Wywar należy gotować na małym ogniu przez 7 minut. Z gotowego wywaru wyciągamy glony. Nie będą już potrzebne.
Do ugotowanego bulionu dodajemy pastę miso, mirin i sos sojowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. w międzyczasie wrzucamy suszone algi wakame do małej miseczki i zalewamy 200 ml ciepłej, ale nie gorącej wody.
Zostawiamy je na 5 minut, a po tym czasie odcedzamy i dodajemy do wywaru.
Czas na przygotowanie makaronu. Wrzucamy go do osolonego wrzątku i gotujemy przez 3 minuty.
Gdy już mamy gotowy makaron, nakładamy go do miseczki. Dodajemy pokrojone w kosteczkę tofu i posiekaną dymkę lub szczypiorek. Zalewamy gorącym wywarem.
Istnieje również wersja Ramenu, do którego dokłada się jajka. Jajka należy ugotować na twardo, przekroić na pół i marynować w połowie szklanki wody, w jednej łyżeczce przyprawy 7 smaków i 1 łyżeczce oleju sezamowego chilli.
Dobrym rozwiązaniem jest wybranie wąskiego naczynia do marynowania, aby jajka były całe zanurzone. Marynowanie powinno trwać 20 minut.Jest to idealna opcja dla osób, które lubią ostrzejszą wersję zupy.
Jeśli jednak chcemy spróbować, jak smakuje ramen z jakiem, ale nie lubimy pikantnych potraw, można zrezygnować z marynowania jajek i podać je bez żadnych przypraw. Smacznego!