
Przepis na ramen miso
Składniki
- 1 l bulionu dashi sposób przygotowania poniżej
- 200 g tofu
- 250 g makaronu ramen
- 1 łyżka suszonych alg wakame
- dymka
- 1 łyżka pasty miso
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki mirinu
- 4 jajka
- olej sezamowy, chilli, przyprawa 7 smaków
Sposób przygotowania
Przygotowanie bulionu dashi
- litr wody gotujemy z płatem alg konbu o wymiarach 10x15 cm oraz z 20g pasków suszonej ryby bonito, która jest tylko dodatkiem. W przypadku wersji wegetariańskiej rezygnujemy z ryby
Przygotowanie ramen
- Na samym początku należy przygotować bulion dashi. Istnieje też opcja zagotowania wody i dodanie do niej przetarty wilgotnym ręcznikiem konbu oraz suszoną rybę bonito.
- Wywar należy gotować na małym ogniu przez 7 minut. Z gotowego wywaru wyciągamy glony. Nie będą już potrzebne.
- Do ugotowanego bulionu dodajemy pastę miso, mirin i sos sojowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. w międzyczasie wrzucamy suszone algi wakame do małej miseczki i zalewamy 200 ml ciepłej, ale nie gorącej wody.
- Zostawiamy je na 5 minut, a po tym czasie odcedzamy i dodajemy do wywaru.
- Czas na przygotowanie makaronu. Wrzucamy go do osolonego wrzątku i gotujemy przez 3 minuty.
- Gdy już mamy gotowy makaron, nakładamy go do miseczki. Dodajemy pokrojone w kosteczkę tofu i posiekaną dymkę lub szczypiorek. Zalewamy gorącym wywarem.
- Istnieje również wersja Ramenu, do którego dokłada się jajka. Jajka należy ugotować na twardo, przekroić na pół i marynować w połowie szklanki wody, w jednej łyżeczce przyprawy 7 smaków i 1 łyżeczce oleju sezamowego chilli.
- Dobrym rozwiązaniem jest wybranie wąskiego naczynia do marynowania, aby jajka były całe zanurzone. Marynowanie powinno trwać 20 minut.Jest to idealna opcja dla osób, które lubią ostrzejszą wersję zupy.
- Jeśli jednak chcemy spróbować, jak smakuje ramen z jakiem, ale nie lubimy pikantnych potraw, można zrezygnować z marynowania jajek i podać je bez żadnych przypraw. Smacznego!
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!