- Pomidory zalewamy wrzątkiem, a następnie obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.   
- Odrobinę pomidorów, papryki, ugotowanych wcześniej buraków oraz cały ogórek kroimy na małą kostkę i odstawiamy (warzywa te przydadzą się do dekoracji) 
- Pokrojone pomidory, buraki, pozbawioną nasion paprykę oraz liście bazylii blendujemy razem.  
- Dodajemy sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz sok i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Ewentualnie można dolać odrobinę wody. 
- Do gotowej zupy dodajemy szczypiorek albo koperek i/lub czerwoną cebulę.  
- Chłodzimy w lodówce ok. 2 h, a jeśli nie mamy czasu - wkładamy do zamrażarki.  
- Przelewamy do miseczek. Wrzucamy pokrojone wcześniej warzywa. Można podawać z chrupiącą bagietką lub grzankami.