Chłodnik z pomidorów to wprost idealne danie na upalne dni – pyszne, orzeźwiające i dodające energii. Kiedy za oknem grzeje słońce, nie mamy ochoty na spędzanie dnia w kuchni i przygotowywanie wymagających czasu potraw. Często również w takie dni nie chcemy jeść dużych obiadów, tylko coś lekkiego. Chłodnik z pomidorów przygotujemy łatwo i szybko, a nasi domownicy będą nim zachwyceni. Kolejną zaletą jest fakt, że nie wymaga gotowania, ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Pamiętajmy, że idealny chłodnik posiada aksamitną, gładką, kremową konsystencję. Warto również przygotować go wcześniej, aby mieć czas na jego schłodzenie.

Chłodnik z pomidorów
Składniki
- 7 sztuk pomidorów najlepiej malinowych
- 4 sztuki ugotowanych buraków
- 2 czerwone papryki
- 1 zielony ogórek
- sok z jednej cytryny
- 1/2 szklanki świeżej bazylii
- 2 łyżki octu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku lub koperku
- 1 czerwona cebula posiekana w kostkę
Sposób przygotowania
- Pomidory zalewamy wrzątkiem, a następnie obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
- Odrobinę pomidorów, papryki, ugotowanych wcześniej buraków oraz cały ogórek kroimy na małą kostkę i odstawiamy (warzywa te przydadzą się do dekoracji)
- Pokrojone pomidory, buraki, pozbawioną nasion paprykę oraz liście bazylii blendujemy razem.
- Dodajemy sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz sok i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Ewentualnie można dolać odrobinę wody.
- Do gotowej zupy dodajemy szczypiorek albo koperek i/lub czerwoną cebulę.
- Chłodzimy w lodówce ok. 2 h, a jeśli nie mamy czasu - wkładamy do zamrażarki.
- Przelewamy do miseczek. Wrzucamy pokrojone wcześniej warzywa. Można podawać z chrupiącą bagietką lub grzankami.
Przepis na chłodnik z pomidorów doskonale sprawdzi się jako szybkie danie obiadowe. Z powodzeniem możemy go też zaserwować jako ciekawe danie np. na spotkanie ze znajomymi. Do dzieła!