Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Oczyszczamy krewetki pozbawiając je ogonków i jelit (jeśli są - szczególnie w przypadku świeżych owoców morza).
Kroimy krewetki na mniejsze części.
Odlewamy makaron, zostawiając nieco wody z jego odcedzania.
Papryczkę chili pozbawiamy nasion, kroimy w drobna kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła.
Dodajemy wyciśnięty czosnek oraz krewetki.
Smażymy około minutę.
Dodajemy papryczkę chili.
Mieszając dodajemy startą skórkę z limonki oraz wino.
Odparowujemy wino przez ok 2 minuty.
Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.
Dodajemy ugotowany makaron.
Dolewamy około 50 ml wody z makaronu.
Przekładamy danie na głębokie talerze.
Posypujemy świeżą pietruszką.
Dodajemy kawałek limonki do skropienia makaronu.