Cofnij
+ servings

Przepis na domową panierkę jak z KFC

Magdalena
Czas przygotowania 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Główne dania
Ilość 2

Składniki
  

  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 łyżki tymianku
  • 1/2 łyżki bazylii
  • 1/2 łyżki oregano
  • 1 łyżka soli selerowej
  • 1 łyżka czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżka mielonej gorczycy
  • 4 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki soli czosnkowej
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 3 łyżki mielonego pieprzu
  • 1 szklanka maślanki lub mleka
  • 1 jajko
  • 10 podudzi z kurczaka
  • olej do smażenia

Instrukcje
 

  • umyć podudzia z kurczaka 
  • zagotować osoloną wodę w garnku
  • włożyć do garnka podudzia z kurczaka 
  • gotować na średnim ogniu około 5 minut
  • ostudzić kawałki mięsa
  • wymieszać mąkę pszenną z przyprawami
  • w innej misce ubić jajko razem ze szklanką mleka (lub szklanką maślanki)
  • w misce z jajkiem i mlekiem (bądź maślanką) namoczyć kawałki kurczaka
  • odstawić mięso na około 30 minut w temperaturze pokojowej
  • obtoczyć podudzia w mące z przyprawami 
  • odstawić drugi raz mięso na około 20 minut 
  • przygotować naczynie na olej, np. garnek
  • wlać olej na wysokość około 8 cm w garnku 
  • rozgrzać olej 
  • włożyć 4 kawałki kurczaka na rozgrzany olej
  • smażyć kilka minut równomiernie z każdej strony aż do uzyskania jasnobrązowego koloru
  • odsączyć kurczaka z tłuszczu na papierowym ręczniku 

Uwagi

Tak przygotowane podudzia lub skrzydełka z kurczaka są dobrym pomysłem na danie obiadowe. Kawałki kurczaka w panierce jak z KFC można równie dobrze serwować na zimno w formie przekąski. 
Słowo kluczowe kfc, mięso
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!