Wiele osób pragnie w swojej kuchni odtworzyć tajemniczy przepis na panierkę jak z KFC. W sieci co chwila pojawiają się nowe przepisy, które można wypróbować samemu i przekonać się, czy podudzia lub skrzydełka z kurczaka są tak samo aromatyczne, soczyste i z chrupiącą panierką jak te oryginalne.

Przepis na domową panierkę jak z KFC
Składniki
- 1 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżki tymianku
- 1/2 łyżki bazylii
- 1/2 łyżki oregano
- 1 łyżka soli selerowej
- 1 łyżka czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżka mielonej gorczycy
- 4 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżki soli czosnkowej
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 3 łyżki mielonego pieprzu
- 1 szklanka maślanki lub mleka
- 1 jajko
- 10 podudzi z kurczaka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- umyć podudzia z kurczaka
- zagotować osoloną wodę w garnku
- włożyć do garnka podudzia z kurczaka
- gotować na średnim ogniu około 5 minut
- ostudzić kawałki mięsa
- wymieszać mąkę pszenną z przyprawami
- w innej misce ubić jajko razem ze szklanką mleka (lub szklanką maślanki)
- w misce z jajkiem i mlekiem (bądź maślanką) namoczyć kawałki kurczaka
- odstawić mięso na około 30 minut w temperaturze pokojowej
- obtoczyć podudzia w mące z przyprawami
- odstawić drugi raz mięso na około 20 minut
- przygotować naczynie na olej, np. garnek
- wlać olej na wysokość około 8 cm w garnku
- rozgrzać olej
- włożyć 4 kawałki kurczaka na rozgrzany olej
- smażyć kilka minut równomiernie z każdej strony aż do uzyskania jasnobrązowego koloru
- odsączyć kurczaka z tłuszczu na papierowym ręczniku
Notatki
Tak przygotowane podudzia lub skrzydełka z kurczaka są dobrym pomysłem na danie obiadowe. Kawałki kurczaka w panierce jak z KFC można równie dobrze serwować na zimno w formie przekąski.
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!