Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Przepis na japońską zupę ramen
Magdalena
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania
2
godziny
godzin
Czas gotowania
6
godziny
godzin
Rodzaj
Zupy
Ilość
6
Składniki
1x
2x
3x
1
kg
kości wieprzowych
1
kg
kości drobiowych
4
cebulki szalotki
10
cm
korzenia imbiru
2
marchewki
wodorosty / algi konbu
płat o wymiarach ok. 7x20cm
1/2
główki
czosnku
80-100
ml
sosu sojowego (shoyu)
80
ml
sake
30
g
suszonych grzybów shitake
500
g
świeżego makaronu ramen
dymka lub szczypiorek
6
jajek
gotowane lub pieczone mięso wieprzowe
200
g
bok choy (pak choi)
olej sezamowy
Instrukcje
Dzień wcześniej namoczyć grzyby.
Do dużego garnka włożyć kości i zalać je zimną wodą.
Zagotować na wolnym ogniu.
Odcedzić, przepłukać zimną wodą, włożyć do pustego garnka.
Obrać cebule.
Rozgnieść dla uwolnienia soku, podobnie w przypadku czosnku.
Pokroić świeży imbir oraz marchewkę.
Dodać do garnka z kośćmi.
Opłukać liść glonu i dodać do garnka. Całość zalać zimną wodą
Zagotować na dużym ogniu, zebrać szumowinę.
Gotować pod uchyloną pokrywą przez około 6 godzin na małym ogniu.
Przecedzić bulion przez sito.
Pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni.
Ugotować jajka.
Do bulionu dodać sake oraz sos sojowy.
Ułożyć w miskach makaron, mięso, pokrojone połówki jaja, grzyby shitake oraz inne dodatki.
Zalać bulionem.Posypać szczypiorkiem, kiełkami fasoli.
Skropić olejem sezamowym chili
Uwagi
Jak widać, przygotowanie zupy ramen we własnej kuchni, choć jest dość czasochłonne nie wymaga od nas specjalistycznych umiejętności kulinarnych. W zamian otrzymujemy egzotyczne, sycące i pełne składników odżywczych danie obiadowe.
Słowo kluczowe
ramen, zupa
Podoba Ci się przepis?
Let us know
how it was!