Dania kuchni azjatyckiej cieszą się w naszym kraju coraz większą popularnością. Coraz częściej decydujemy się również na ich przygotowywanie we własnych kuchniach. Jedną z potraw, która warto stworzyć samodzielnie jest japońska zupa ramen.
Kojarzona z naszym swojskim rosołem jest jednak o wiele bogatsza w składniki a co za tym idzie bardziej różnorodna i pyszna. Co więcej, daje nam sporo możliwości kompozycyjnych, dzięki czemu każdy z nas może stworzyć ramen, który odpowiadać będzie naszym gustom i ulubionym smakom. Wbrew pozorom, przygotowanie pysznego ramenu nie jest wcale skomplikowane – poradzi sobie z tym każdy z nas.

Przepis na japońską zupę ramen
Składniki
- 1 kg kości wieprzowych
- 1 kg kości drobiowych
- 4 cebulki szalotki
- 10 cm korzenia imbiru
- 2 marchewki
- wodorosty / algi konbu płat o wymiarach ok. 7x20cm
- 1/2 główki czosnku
- 80-100 ml sosu sojowego (shoyu)
- 80 ml sake
- 30 g suszonych grzybów shitake
- 500 g świeżego makaronu ramen
- dymka lub szczypiorek
- 6 jajek
- gotowane lub pieczone mięso wieprzowe
- 200 g bok choy (pak choi)
- olej sezamowy
Sposób przygotowania
- Dzień wcześniej namoczyć grzyby.
- Do dużego garnka włożyć kości i zalać je zimną wodą.
- Zagotować na wolnym ogniu.
- Odcedzić, przepłukać zimną wodą, włożyć do pustego garnka.
- Obrać cebule.
- Rozgnieść dla uwolnienia soku, podobnie w przypadku czosnku.
- Pokroić świeży imbir oraz marchewkę.
- Dodać do garnka z kośćmi.
- Opłukać liść glonu i dodać do garnka. Całość zalać zimną wodą
- Zagotować na dużym ogniu, zebrać szumowinę.
- Gotować pod uchyloną pokrywą przez około 6 godzin na małym ogniu.
- Przecedzić bulion przez sito.
- Pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni.
- Ugotować jajka.
- Do bulionu dodać sake oraz sos sojowy.
- Ułożyć w miskach makaron, mięso, pokrojone połówki jaja, grzyby shitake oraz inne dodatki.
- Zalać bulionem.Posypać szczypiorkiem, kiełkami fasoli.
- Skropić olejem sezamowym chili