Cofnij
+ servings

Przepis na sakiewki z mięsem gotowane na parze

Magdalena
Czas przygotowania 8 godziny
Rodzaj Główne dania
Ilość 2

Składniki
  

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 żółtej cukinii
  • 1/4 czerwonej i zielonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g mieszanego mielonego mięsa
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól i pieprz
  • masło do polania sakiewek

Instrukcje
 

  • Cukinię, paprykę, oraz cebulę oczyść i pokrój w drobną kostkę.
  • Mięso mielone wymieszaj z rozdrobnionymi jarzynami.
  • Dodaj potarty ser, sól oraz pieprz.
  • Mąkę, sól, 1/2 szklanki letniej wody oraz jajka zagnieć w jednolite ciasto.
  • Rozwałkuj je na blacie.
  • Wykrój 24 krążki o średnicy 8 cm.
  • Nałóż porcję farszu na każdy krążek.
  • Unieś brzegi krążków i sklej je ze sobą.
  • Przygotuj garnek do gotowania na parze.
  • Ułóż sakiewki po zagotowaniu się wody.
  • Gotuj je pod przykryciem przez ok 20 minut.
  • Okraś kieszonki masłem.

Uwagi

Jak widać przygotowanie sakiewek z mięsem i warzywami nie jest trudne ani specjalnie czasochłonne. W zamian otrzymujemy pyszne i zdrowe danie obiadowe. Opcjonalnie możemy zdecydować się na okraszenie kieszonek podsmażoną cebulką lub też skwarkami - wszystko zależy wyłącznie od naszych upodobań.
Warto wspomnieć również o tym, że kieszonki z powodzeniem mogą być podawane nie tylko jako danie obiadowe, ale również jako ciepła przekąska na kolację lub danie na imprezę.
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!