Poszukując pomysłów na sycące a jednocześnie zdrowe dania obiadowe warto decydować się na te potrawy, które przygotowane są na parze. Gotowanie w ten sposób pozwala zmniejszyć kaloryczność dania oraz uniknąć zbędnego, głębokiego tłuszczu. Co więcej, gotując na parze zatrzymujemy w produktach pełnię ich smaku, dzięki czemu dania są o wiele bardziej smakowite.
Warto więc wiedzieć, że gotowane na parze dania nie muszą być wcale nudne i nijakie. Z powodzeniem sprawdzą się więc jako posiłki dla całej rodziny.
Doskonałym przykładem są sakiewki z mięsem gotowane na parze. Wszystko czego potrzebujemy to warzywa oraz dobrej jakości mięso mielone – sprawdzi się zarówno mięso wieprzowe, wołowe jak i drobiowe.

Przepis na sakiewki z mięsem gotowane na parze
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 żółtej cukinii
- 1/4 czerwonej i zielonej papryki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g mieszanego mielonego mięsa
- 1 łyżka startego parmezanu
- sól i pieprz
- masło do polania sakiewek
Sposób przygotowania
- Cukinię, paprykę, oraz cebulę oczyść i pokrój w drobną kostkę.
- Mięso mielone wymieszaj z rozdrobnionymi jarzynami.
- Dodaj potarty ser, sól oraz pieprz.
- Mąkę, sól, 1/2 szklanki letniej wody oraz jajka zagnieć w jednolite ciasto.
- Rozwałkuj je na blacie.
- Wykrój 24 krążki o średnicy 8 cm.
- Nałóż porcję farszu na każdy krążek.
- Unieś brzegi krążków i sklej je ze sobą.
- Przygotuj garnek do gotowania na parze.
- Ułóż sakiewki po zagotowaniu się wody.
- Gotuj je pod przykryciem przez ok 20 minut.
- Okraś kieszonki masłem.