W dużym garnku gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
W dużej, ciężkiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła na średnim ogniu. Dodajemy kurczaka i gotujemy, mieszając, aż nie będzie już różowy, około 7-9 minut. Dodajemy 1/4 łyżeczki soli i pieprzu; odkładamy kurczaka na bok. W tej samej patelni, na średnim ogniu, rozgrzewamy kolejną łyżkę masła. Dodajemy cukinię i gotujemy, mieszając, aż będzie miękka, około 3-5 minut. Zdejmujemy z ognia.
W małym rondelku, topimy pozostałe 3 łyżki masła na średnim ogniu. Dodajemy mąkę i czosnek, mieszamy do połączenia; stopniowo wlewamy mleko, ciągle mieszając. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając aż sos zgęstnieje, przez 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia; dodajemy ser i pozostałą sól oraz pieprz.
Odcedzamy makaron i wracamy do garnka. Dodajemy kurczaka, cukinię i sos; podgrzewamy, mieszając, aby wszystko się połączyło.