Cofnij
+ servings

Przepis na makaron kokardki z kurczakiem w sosie parmezanowym

Magdalena
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 30 minuty
Rodzaj Główne dania
Kuchnia Włoskie
Ilość 4 porcje

Składniki
  

  • 450 g makaronu kokardki
  • 5 łyżek masła, podzielone na porcje
  • 450 g piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojonej w 2,5 cm kawałki
  • 1 łyżeczka podzielona na porcje
  • 1 łyżeczka podzielona na porcje
  • 2 szt średnie cukinie lub żółte kabaczki, pokrojone w 2,5 cm kawałki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 350 ml chudego mleka
  • 3/4 szklanki startego sera Parmezan

Instrukcje
 

  • W dużym garnku gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
  • W dużej, ciężkiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła na średnim ogniu. Dodajemy kurczaka i gotujemy, mieszając, aż nie będzie już różowy, około 7-9 minut. Dodajemy 1/4 łyżeczki soli i pieprzu; odkładamy kurczaka na bok. W tej samej patelni, na średnim ogniu, rozgrzewamy kolejną łyżkę masła. Dodajemy cukinię i gotujemy, mieszając, aż będzie miękka, około 3-5 minut. Zdejmujemy z ognia.
  • W małym rondelku, topimy pozostałe 3 łyżki masła na średnim ogniu. Dodajemy mąkę i czosnek, mieszamy do połączenia; stopniowo wlewamy mleko, ciągle mieszając. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając aż sos zgęstnieje, przez 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia; dodajemy ser i pozostałą sól oraz pieprz.
  • Odcedzamy makaron i wracamy do garnka. Dodajemy kurczaka, cukinię i sos; podgrzewamy, mieszając, aby wszystko się połączyło.
Słowo kluczowe makaron, parmezan, ser
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!