257
Rozkoszuj się wyrafinowanym smakiem kuchni włoskiej dzięki naszemu przepisowi na makaron kokardki z kurczakiem w sosie parmezanowym. To danie, łączące w sobie delikatność kurczaka, świeżość warzyw oraz bogactwo kremowego sosu, jest idealne na każdą okazję. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie eleganckie i pełne smaku, sprawi, że każdy posiłek stanie się wyjątkowym przeżyciem kulinarycznym.
Przepis na makaron kokardki z kurczakiem w sosie parmezanowym
Składniki
- 450 g makaronu kokardki
- 5 łyżek masła, podzielone na porcje
- 450 g piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojonej w 2,5 cm kawałki
- 1 łyżeczka podzielona na porcje
- 1 łyżeczka podzielona na porcje
- 2 szt średnie cukinie lub żółte kabaczki, pokrojone w 2,5 cm kawałki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 350 ml chudego mleka
- 3/4 szklanki startego sera Parmezan
Instrukcje
- W dużym garnku gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
- W dużej, ciężkiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła na średnim ogniu. Dodajemy kurczaka i gotujemy, mieszając, aż nie będzie już różowy, około 7-9 minut. Dodajemy 1/4 łyżeczki soli i pieprzu; odkładamy kurczaka na bok. W tej samej patelni, na średnim ogniu, rozgrzewamy kolejną łyżkę masła. Dodajemy cukinię i gotujemy, mieszając, aż będzie miękka, około 3-5 minut. Zdejmujemy z ognia.
- W małym rondelku, topimy pozostałe 3 łyżki masła na średnim ogniu. Dodajemy mąkę i czosnek, mieszamy do połączenia; stopniowo wlewamy mleko, ciągle mieszając. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając aż sos zgęstnieje, przez 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia; dodajemy ser i pozostałą sól oraz pieprz.
- Odcedzamy makaron i wracamy do garnka. Dodajemy kurczaka, cukinię i sos; podgrzewamy, mieszając, aby wszystko się połączyło.
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!