Cofnij
+ servings

Przepis na łososia ze szpinakiem i białą fasolą

Magdalena
Czas przygotowania 15 minuty
Rodzaj Główne dania
Kuchnia Śródziemnomorskie
Ilość 4 porcje

Składniki
  

  • 4 filety łososia po około 115g każdy
  • 2 łyżeczki plus 1 łyżka oliwy z oliwek podzielone
  • 1 łyżeczka przyprawy do owoców morza
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 puszka około 425g białej fasoli cannellini, opłukanej i odsączonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 opakowanie około 225g świeżego szpinaku
  • Cząstki cytryny

Instrukcje
 

  • Rozgrzej grill w piekarniku. Natrzyj filety łososia 2 łyżeczkami oliwy, następnie posyp przyprawą do owoców morza. Umieść je na natłuszczonej ruszcie w naczyniu do grillowania.
  • Grilluj w odległości około 15-20 cm od źródła ciepła przez 6-8 minut, aż ryba zacznie łatwo rozpadać się przy dotyku widelcem.
  • Tymczasem, w dużej patelni, na średnim ogniu, podgrzewaj pozostałą oliwę. Dodaj czosnek i smaż przez 15-30 sekund, aż zacznie wydzielać aromat.
  • Dodaj fasolę, sól i pieprz, mieszając, aby fasola pokryła się oliwą z czosnkiem.
  • Dodaj szpinak, mieszając, aż zwiędnie. Podawaj łososia z mieszanką szpinaku i fasoli oraz cząstkami cytryny.
Słowo kluczowe łosoś, makaron, ryby, szpinak
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!