73
Przedstawiamy przepis na łososia ze szpinakiem i białą fasolą, który jest kwintesencją prostoty i elegancji. To danie, łączące bogaty smak łososia z delikatnymi nutami świeżego szpinaku i kremowej białej fasoli, jest idealne zarówno na codzienny obiad, jak i na wyjątkową okazję. Znakomity smak ryby w połączeniu ze zdrowymi dodatkami tworzy nie tylko pyszny, ale i odżywczy posiłek. Oto jak w prosty sposób możesz przygotować to wyjątkowe danie.
Przepis na łososia ze szpinakiem i białą fasolą
Składniki
- 4 filety łososia po około 115g każdy
- 2 łyżeczki plus 1 łyżka oliwy z oliwek podzielone
- 1 łyżeczka przyprawy do owoców morza
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 puszka około 425g białej fasoli cannellini, opłukanej i odsączonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 opakowanie około 225g świeżego szpinaku
- Cząstki cytryny
Instrukcje
- Rozgrzej grill w piekarniku. Natrzyj filety łososia 2 łyżeczkami oliwy, następnie posyp przyprawą do owoców morza. Umieść je na natłuszczonej ruszcie w naczyniu do grillowania.
- Grilluj w odległości około 15-20 cm od źródła ciepła przez 6-8 minut, aż ryba zacznie łatwo rozpadać się przy dotyku widelcem.
- Tymczasem, w dużej patelni, na średnim ogniu, podgrzewaj pozostałą oliwę. Dodaj czosnek i smaż przez 15-30 sekund, aż zacznie wydzielać aromat.
- Dodaj fasolę, sól i pieprz, mieszając, aby fasola pokryła się oliwą z czosnkiem.
- Dodaj szpinak, mieszając, aż zwiędnie. Podawaj łososia z mieszanką szpinaku i fasoli oraz cząstkami cytryny.
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!