8bezkościowych udek z kurczaka bez skóryokoło 900g
2słoikipo około 210g każdy marynowanych kawałków serc karczochów, odsączonych
2łyżkioliwy z oliwek
1łyżeczkasoli
1/2łyżeczkipieprzu
1/4szklankistartego sera Parmezan
2łyżkiposiekanej świeżej pietruszki
Instrukcje
Rozgrzej grill w piekarniku. W dużej misce wymieszaj kurczaka i karczochy z oliwą, solą i pieprzem. Przełóż na blachę do grillowania.
Grilluj w odległości około 7,5 cm od źródła ciepła przez 8-10 minut, aż termometr włożony w kurczaka wskaże 77°C, przekręcając kurczaka i karczochy w połowie czasu gotowania.
Posyp kurczaka serem. Grilluj przez kolejne 1-2 minuty, aż ser się roztopi.
Posyp pietruszką przed podaniem, dodając świeżej zieleni i aromatu do tego wykwintnego dania.