Cofnij
+ servings

Grillowany Kurczak z Karczochami

Magdalena
Czas przygotowania 15 minuty
Rodzaj Główne dania
Kuchnia Amerykańskie
Ilość 8 porcji

Składniki
  

  • 8 bezkościowych udek z kurczaka bez skóry około 900g
  • 2 słoiki po około 210g każdy marynowanych kawałków serc karczochów, odsączonych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki startego sera Parmezan
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki

Instrukcje
 

  • Rozgrzej grill w piekarniku. W dużej misce wymieszaj kurczaka i karczochy z oliwą, solą i pieprzem. Przełóż na blachę do grillowania.
  • Grilluj w odległości około 7,5 cm od źródła ciepła przez 8-10 minut, aż termometr włożony w kurczaka wskaże 77°C, przekręcając kurczaka i karczochy w połowie czasu gotowania.
  • Posyp kurczaka serem. Grilluj przez kolejne 1-2 minuty, aż ser się roztopi.
  • Posyp pietruszką przed podaniem, dodając świeżej zieleni i aromatu do tego wykwintnego dania.
Słowo kluczowe fit, kurczak
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!