Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Zapiekanka z Kurczakiem w Sosie Salsa Verde
Magdalena
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania
35
minuty
minut
Rodzaj
Główne dania
Kuchnia
Meksykańskie
Ilość
6
porcji
Składniki
1x
2x
3x
2
szklanki
posiekanego kurczaka z rożna
1
szklanka
śmietany
1,5
szklanki
salsy verde
podzielonej
8
kukurydzianych tortilli
15 cm
2
szklanki
posiekanych pomidorów
1/4
szklanki
drobno posiekanej świeżej kolendry
2
szklanki
startego sera Monterey Jack
Opcjonalne dodatki: dodatkowa salsa verde, plasterki awokado, cienko pokrojona zielona cebula i liście świeżej kolendry
Instrukcje
W małej misce wymieszaj kurczaka, śmietanę i 3/4 szklanki salsy.
Rozsmaruj 1/4 szklanki salsy na dnie natłuszczonego naczynia do zapiekania o wymiarach 20 cm x 20 cm.
Ułóż warstwę połowy tortilli i mieszanki z kurczakiem; posyp połową pomidorów, posiekaną kolendrą i połową sera.
Powtórz warstwy z pozostałymi tortillami, mieszanką kurczaka, pomidorami i serem.
Piecz bez przykrycia w temperaturze 200°C, aż danie zacznie bulgotać, przez 20-25 minut.
Podawaj z pozostałą salsą i dowolnymi dodatkami.
Słowo kluczowe
kurczak, salsa, zapiekanka
Podoba Ci się przepis?
Let us know
how it was!