Cofnij
+ servings

Zapiekanka z Kurczakiem w Sosie Salsa Verde

Magdalena
Czas przygotowania 35 minuty
Rodzaj Główne dania
Kuchnia Meksykańskie
Ilość 6 porcji

Składniki
  

  • 2 szklanki posiekanego kurczaka z rożna
  • 1 szklanka śmietany
  • 1,5 szklanki salsy verde podzielonej
  • 8 kukurydzianych tortilli 15 cm
  • 2 szklanki posiekanych pomidorów
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry
  • 2 szklanki startego sera Monterey Jack
  • Opcjonalne dodatki: dodatkowa salsa verde, plasterki awokado, cienko pokrojona zielona cebula i liście świeżej kolendry

Instrukcje
 

  • W małej misce wymieszaj kurczaka, śmietanę i 3/4 szklanki salsy.
  • Rozsmaruj 1/4 szklanki salsy na dnie natłuszczonego naczynia do zapiekania o wymiarach 20 cm x 20 cm.
  • Ułóż warstwę połowy tortilli i mieszanki z kurczakiem; posyp połową pomidorów, posiekaną kolendrą i połową sera.
  • Powtórz warstwy z pozostałymi tortillami, mieszanką kurczaka, pomidorami i serem.
  • Piecz bez przykrycia w temperaturze 200°C, aż danie zacznie bulgotać, przez 20-25 minut.
  • Podawaj z pozostałą salsą i dowolnymi dodatkami.
Słowo kluczowe kurczak, salsa, zapiekanka
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!