Cofnij
+ servings

Przepis na Wiejską Ucztę z Żeberkami Wieprzowymi

Magdalena
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 6 godziny 15 minuty
Rodzaj Główne dania
Kuchnia Polskie
Ilość 4 porcje

Składniki
  

  • 900 g bezkościowych żeber wieprzowych w stylu wiejskim
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 8 małych czerwonych ziemniaków około 450g, przekrojonych na pół
  • 4 średnie marchewki pokrojone na 2,5 cm kawałki
  • 3 łodygi selera pokrojone na 1,25 cm kawałki
  • 1 średnia cebula grubo posiekana
  • 180 ml wody
  • 1 ząbek czosnku zmiażdżony
  • 1 puszka skondensowanej zupy kremowej z pieczarek, około 300g nie rozcieńczonej

Instrukcje
 

  • Posyp żeberka solą i pieprzem; przełóż do wolnowaru o pojemności 3,8 litra.
  • Dodaj ziemniaki, marchewki, seler, cebulę, wodę i czosnek.
  • Gotuj pod przykryciem na niskim ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie, przez 6-8 godzin.
  • Wyjmij mięso i warzywa; odłóż tłuszcz z soków z gotowania.
  • Wymieszaj zupę z sokami z gotowania; włóż z powrotem mięso i warzywa do wolnowaru.
  • Gotuj pod przykryciem, aż danie będzie ponownie rozgrzane, przez kolejne 15-30 minut.
Słowo kluczowe polskie, swojskie, żeberka
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!