Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Przepis na Wiejską Ucztę z Żeberkami Wieprzowymi
Magdalena
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
6
godziny
godzin
15
minuty
minut
Rodzaj
Główne dania
Kuchnia
Polskie
Ilość
4
porcje
Składniki
1x
2x
3x
900
g
bezkościowych żeber wieprzowych w stylu wiejskim
1/2
łyżeczki
soli
1/4
łyżeczki
pieprzu
8
małych czerwonych ziemniaków
około 450g, przekrojonych na pół
4
średnie marchewki
pokrojone na 2,5 cm kawałki
3
łodygi selera
pokrojone na 1,25 cm kawałki
1
średnia cebula
grubo posiekana
180
ml
wody
1
ząbek czosnku
zmiażdżony
1
puszka
skondensowanej zupy kremowej z pieczarek,
około 300g nie rozcieńczonej
Instrukcje
Posyp żeberka solą i pieprzem; przełóż do wolnowaru o pojemności 3,8 litra.
Dodaj ziemniaki, marchewki, seler, cebulę, wodę i czosnek.
Gotuj pod przykryciem na niskim ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie, przez 6-8 godzin.
Wyjmij mięso i warzywa; odłóż tłuszcz z soków z gotowania.
Wymieszaj zupę z sokami z gotowania; włóż z powrotem mięso i warzywa do wolnowaru.
Gotuj pod przykryciem, aż danie będzie ponownie rozgrzane, przez kolejne 15-30 minut.
Słowo kluczowe
polskie, swojskie, żeberka
Podoba Ci się przepis?
Let us know
how it was!