Cofnij
+ servings

Przepis na Makaron z Białym Serem Cheddar i Manchego

Magdalena
Czas przygotowania 25 minuty
Rodzaj Główne dania
Kuchnia Włoskie
Ilość 8 porcji

Składniki
  

  • 1 opakowanie około 450g małych muszli makaronowych
  • 1/2 szklanki masła pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego chipotle
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mleka 2%
  • 2 szklanki startego ostrego białego cheddar
  • 2 szklanki startego sera Manchego lub dodatkowego białego cheddar

Instrukcje
 

  • W dużym garnku o pojemności 5,7 litra, ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź i wróć do garnka.
  • Tymczasem, w dużej patelni, rozpuść masło na średnim ogniu. Wymieszaj mąkę i przyprawy do uzyskania gładkiej masy; stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając.
  • Doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając; gotuj i mieszaj aż masa zgęstnieje, przez 6-8 minut.
  • Zdejmij z ognia; wmieszaj sery, aż się roztopią.
  • Dodaj do makaronu; wymieszaj, aby makaron był równomiernie pokryty.
Słowo kluczowe cheddar, makaron, ser, włochy
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!