Cofnij
+ servings

Przepis na Piwnie duszona szarpana szynka na kanapki

Magdalena
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 7 godziny
Rodzaj Śniadania
Ilość 16 porcji

Składniki
  

  • 2 butelki po 355 ml każda piwa lub piwa bezalkoholowego
  • 3/4 szklanki musztardy niemieckiej lub diżońskiej podzielonej
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • 1 gotowa szynka na kości około 1,8 kg
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 16 bułek hamburgerowych z ciasta pretzelowego przekrojonych
  • Plastry ogórka kiszonego opcjonalnie

Instrukcje
 

  • W wolnowarze o pojemności 4,7 litra wymieszaj piwo i 1/2 szklanki musztardy. Dodaj pieprz. Umieść w nim szynkę i rozmaryn.
  • Gotuj pod przykryciem na niskim ogniu aż mięso będzie miękkie, przez 7-9 godzin.
  • Wyjmij szynkę; odstaw do ostygnięcia. Odrzuć gałązki rozmarynu. Odtłuść. Kiedy szynka będzie wystarczająco chłodna, by ją obsłużyć, rozszarp mięso za pomocą dwóch widelców.
  • Usuń kość. Wróć mięso do wolnowaru; podgrzej.
  • Za pomocą szczypiec umieść szarpane mięso na bułkach z pretzla; dodaj pozostałą musztardę i, jeśli chcesz, plastry ogórka kiszonego.

Uwagi

Czy można zamrozić Piwnie Duszona Szarpana Szynkę? Zamroź ostudzone mięso w pojemnikach do zamrażania. Przed użyciem rozmroź częściowo w lodówce przez noc. Podgrzewaj w rondlu przykrytym, mieszając delikatnie; w razie potrzeby dodaj wody.
Słowo kluczowe alkohol, kanapki, piwo, wołowina
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!