Zachwyć się głębią smaku naszego przepisu na piwnie duszoną szarpaną szynkę, która zapewni prawdziwą ucztę dla podniebienia. Idealna na nieformalne spotkania z przyjaciółmi lub rodzinne obiady, ta szynka, duszona powoli w piwie, z dodatkiem musztardy i rozmarynu, zaskakuje swoją niezwykłą miękkością i aromatem. Podana w bułkach z pretzla i, jeśli chcesz, z plastrami ogórka kiszonego, stanie się gwiazdą każdego stołu. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowo smakowity, ten przepis na pewno stanie się jednym z Twoich ulubionych.
Przepis na Piwnie duszona szarpana szynka na kanapki
Składniki
- 2 butelki po 355 ml każda piwa lub piwa bezalkoholowego
- 3/4 szklanki musztardy niemieckiej lub diżońskiej podzielonej
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- 1 gotowa szynka na kości około 1,8 kg
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 16 bułek hamburgerowych z ciasta pretzelowego przekrojonych
- Plastry ogórka kiszonego opcjonalnie
Instrukcje
- W wolnowarze o pojemności 4,7 litra wymieszaj piwo i 1/2 szklanki musztardy. Dodaj pieprz. Umieść w nim szynkę i rozmaryn.
- Gotuj pod przykryciem na niskim ogniu aż mięso będzie miękkie, przez 7-9 godzin.
- Wyjmij szynkę; odstaw do ostygnięcia. Odrzuć gałązki rozmarynu. Odtłuść. Kiedy szynka będzie wystarczająco chłodna, by ją obsłużyć, rozszarp mięso za pomocą dwóch widelców.
- Usuń kość. Wróć mięso do wolnowaru; podgrzej.
- Za pomocą szczypiec umieść szarpane mięso na bułkach z pretzla; dodaj pozostałą musztardę i, jeśli chcesz, plastry ogórka kiszonego.