Cofnij
+ servings

Przepis na Kurczaka z kuskusem i brokułami

Magdalena
Czas przygotowania 25 minuty
Rodzaj Główne dania
Kuchnia Śródziemnomorskie
Ilość 4 porcje

Składniki
  

  • 1,5 szklanki świeżych różyczek brokułów
  • 1 opakowanie około 165g kuskusu z dodatkiem czosnku i oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka plus 2 łyżki oliwy z oliwek podzielone
  • 4 połówki piersi z kurczaka bez skóry i kości po około 115g każda
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 duży pomidor bez nasion i pokrojony

Instrukcje
 

  • W dużym rondlu połącz brokuły, zawartość opakowania z przyprawami do kuskusu, wodę i 1 łyżeczkę oliwy. Doprowadź do wrzenia. Wmieszaj kuskus.
  • Przykryj i zdejmij z ognia; pozostaw na 5 minut.
  • Tymczasem spłaszcz kurczaka do grubości 0,5 cm. Oprósz solą i pieprzem. Połącz sok z cytryny, czosnek i oregano; nacieraj kurczaka.
  • Na dużej patelni, na średnim ogniu, smaż kurczaka w pozostałej oliwie przez 8-10 minut, aż sok będzie klarowny.
  • Wmieszaj pomidora do kuskusu; podawaj z kurczakiem.

Uwagi

Q: Czy mogę użyć innego rodzaju kuskusu? A: Tak, możesz użyć zwykłego kuskusu lub kuskusu perłowego, ale pamiętaj, aby dostosować czas gotowania zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Q: Jak mogę zastąpić świeże brokuły? A: Możesz użyć mrożonych brokułów, ale najlepiej rozmrozić je przed ugotowaniem.
Q: Czy mogę dodać więcej warzyw do tego dania? A: Oczywiście, możesz dodać inne warzywa, takie jak cebula, papryka czy szpinak, aby wzbogacić smak i wartości odżywcze dania.
Słowo kluczowe brokuły, kurczak, kuskus, warzywa
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!