Odkryj smaki kuchni śródziemnomorskiej z naszym przepisem na kurczaka z kuskusem i świeżymi brokułami. To lekkie i odżywcze danie łączy soczystego kurczaka przyprawionego cytryną i ziołami z delikatnym kuskusem ugotowanym z aromatycznym czosnkiem i oliwą. Dodatek świeżych brokułów i pomidorów sprawia, że to danie jest nie tylko smaczne, ale także bogate w witaminy i minerały. Idealne na szybki obiad lub zdrową kolację, ten przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom lekkich i aromatycznych potraw.
Przepis na Kurczaka z kuskusem i brokułami
Składniki
- 1,5 szklanki świeżych różyczek brokułów
- 1 opakowanie około 165g kuskusu z dodatkiem czosnku i oliwy z oliwek
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka plus 2 łyżki oliwy z oliwek podzielone
- 4 połówki piersi z kurczaka bez skóry i kości po około 115g każda
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 duży pomidor bez nasion i pokrojony
Instrukcje
- W dużym rondlu połącz brokuły, zawartość opakowania z przyprawami do kuskusu, wodę i 1 łyżeczkę oliwy. Doprowadź do wrzenia. Wmieszaj kuskus.
- Przykryj i zdejmij z ognia; pozostaw na 5 minut.
- Tymczasem spłaszcz kurczaka do grubości 0,5 cm. Oprósz solą i pieprzem. Połącz sok z cytryny, czosnek i oregano; nacieraj kurczaka.
- Na dużej patelni, na średnim ogniu, smaż kurczaka w pozostałej oliwie przez 8-10 minut, aż sok będzie klarowny.
- Wmieszaj pomidora do kuskusu; podawaj z kurczakiem.