Cofnij

Jak zrobić klasyczny sos pomidorowy?

Magdalena
Czas przygotowania 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Zupy

Składniki
  

  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kieliszek białego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz

Instrukcje
 

  • Zaczynamy od przygotowania pomidorów. Nacinamy ich skórkę w krzyż, wrzucamy do miski, zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na około 60 sekund. Dzięki temu łatwiej będzie nam je obrać.
  • Po tym czasie wodę odlewamy i hartujemy pomidory zimną wodą dosłownie kilkanaście sekund. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  • Oliwę z oliwek rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę przez 3 minuty, aż się zeszkli i zmięknie.
  • Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez 30 sekund.
  • Sos zalewamy winem, po czym gotujemy jeszcze przez 2 minuty, żeby alkohol wyparował, zostawiając przyjemny posmak.
  • Dodajemy przygotowane wcześniej pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier, i kostkę bulionową. Gotujemy przez 20-30 minut, aż sos zgęstnieje.
  • Na koniec przyprawiamy sos solą, pieprzem, wrzucamy świeżą bazylię i jeśli zajdzie potrzeba miksujemy.
  • Gotowy sos pomidorowy można przechowywać w słoikach. Wystarczy do tego 30 minutowa pasteryzacja w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni.
  • Smacznego!
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!