Cofnij
+ servings

Chłodnik z pomidorów

Magdalena
Czas przygotowania 35 minuty
Rodzaj Zupy
Ilość 4

Składniki
  

  • 7 sztuk pomidorów najlepiej malinowych
  • 4 sztuki ugotowanych buraków
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielony ogórek
  • sok z jednej cytryny
  • 1/2 szklanki świeżej bazylii
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku lub koperku
  • 1 czerwona cebula posiekana w kostkę

Instrukcje
 

  • Pomidory zalewamy wrzątkiem, a następnie obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.  
  • Odrobinę pomidorów, papryki, ugotowanych wcześniej buraków oraz cały ogórek kroimy na małą kostkę i odstawiamy (warzywa te przydadzą się do dekoracji)
  • Pokrojone pomidory, buraki, pozbawioną nasion paprykę oraz liście bazylii blendujemy razem. 
  • Dodajemy sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz sok i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Ewentualnie można dolać odrobinę wody.
  • Do gotowej zupy dodajemy szczypiorek albo koperek i/lub czerwoną cebulę. 
  • Chłodzimy w lodówce ok. 2 h, a jeśli nie mamy czasu - wkładamy do zamrażarki. 
  • Przelewamy do miseczek. Wrzucamy pokrojone wcześniej warzywa. Można podawać z chrupiącą bagietką lub grzankami. 
Słowo kluczowe zupa
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!