Cofnij
+ servings

Przepis na makaron pappardelle z pikantnymi krewetkami w białym winie

Magdalena
Czas przygotowania 50 minuty
Rodzaj Główne dania
Ilość 2

Składniki
  

  • 250 g krewetek
  • 50 ml wina białego wytrawnego
  • 1 papryczka chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • garść świeżej poszatkowanej pietruszki
  • limonka lub cytryna
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub limonki
  • sól i pieprz

Instrukcje
 

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Oczyszczamy krewetki pozbawiając je ogonków i jelit (jeśli są - szczególnie w przypadku świeżych owoców morza).
  • Kroimy krewetki na mniejsze części.
  • Odlewamy makaron, zostawiając nieco wody z jego odcedzania.
  • Papryczkę chili pozbawiamy nasion, kroimy w drobna kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła.
  • Dodajemy wyciśnięty czosnek oraz krewetki.
  • Smażymy około minutę.
  • Dodajemy papryczkę chili.
  • Mieszając dodajemy startą skórkę z limonki oraz wino.
  • Odparowujemy wino przez ok 2 minuty.
  • Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.
  • Dodajemy ugotowany makaron.
  • Dolewamy około 50 ml wody z makaronu.
  • Przekładamy danie na głębokie talerze.
  • Posypujemy świeżą pietruszką.
  • Dodajemy kawałek limonki do skropienia makaronu.

Uwagi

Jak widzisz, przygotowanie makaronu pappardelle z pikantnymi krewetkami w białym winie
nie jest trudne ani czasochłonne. Danie to jest ciekawą kompozycją smakową nawiązującą do kuchni włoskiej, które doskonale sprawdzi się zarówno jako główny posiłek dnia, jak i jako wykwintna kolacja dla dwojga. Posiłek jest sycący a jednocześnie lekki, dlatego też z powodzeniem możemy spożywać je o każdej prze. Zachęcamy więc do wypróbowania tego prostego a jednocześnie wykwintnego dania.
Słowo kluczowe krewetki, makaron
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!