Lekki makaron z pieczarkami i szpinakiem

Lekki makaron z pieczarkami i szpinakiem

Świetny przepis na makaron z pieczarkami, kiedy po pracy nie masz czasu na stanie przy garach. Wystarczy, że wcześniej zaopatrzysz się we wszystkie składniki, a w niedługim czasie wyczarujesz pyszne i sycące danie. Przedstawiamy wyśmienity i lekki przepis na makaron z pieczarkami i szpinakiem.

Składniki

Ilość porcji: 2

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 60 g szpinaku
  • 40 g parmezanu
  • 70 g serka śmietankowego
  • 150 g pieczarek
  • 20 g masła
  • 1/3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Zobacz film:

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron, posiekaj czosnek, oczyść i pokrój pieczarki.
  2. Na dużej patelni roztop masło, dodaj pokrojone pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Upewnij się, że pieczarki są całkowicie suche przed dodaniem ich na patelnię. Gotuj pieczarki przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, dopóki nie będą miały złotego koloru.
  3. Dodaj czosnek i mieszaj przez chwilę. Następnie wlej bulion, dodaj serek śmietankowy i parmezan. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt gęsty wlej odrobinę bulionu.
  4. Kiedy otrzymasz odpowiednią konsystencję sosu dodaj szpinak i gotuj mieszając od czasu do czasu.
  5. Na sam koniec dodaj makaron i gotuj jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składki się ze sobą połączą.
  6. Posyp parmezanem i smacznego!

Wartości odżywcze:

  • Energia: 983,7 kcal
  • Białko: 46,5 g
  • Tłuszcze: 38,7 g
  • Węglowodany: 113,2 g

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • Energia: 491,8 kcal
  • Białko: 23,2 g
  • Tłuszcze: 19,3 g
  • Węglowodany: 56,6 g

Makaron z pieczarkami

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*