Sopa de lima to wyjątkowa w smaku zupa, która orzeźwia, pobudza, rozgrzewa a jednocześnie syci. Z powodzeniem może więc zastąpić znany nam wszystkim rosół jako “danie na kaca” lub dla osoby osłabionej np. przeziębieniem.
Posiada bardzo bogaty smak a jednocześnie nie jest trudna w przygotowaniu.

Przepis na sopa de lima - meksykańską zupę z limonką
Składniki
- 2 nóżki z kurczaka
- 1 l wody
- 1 cebula
- kawałek selera
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1-2 limonek
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- oregano, sól, ziele angielskie
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duży pomidor
- 1/2 papryczki habanero
- świeża kolendra, podsmażona tortilla lub awokado opcjonalnie
Sposób przygotowania
- Do garnka wkładamy udka z kurczaka.
- Zalewamy wodą tak, by przykryła mięso.
- Dodajemy cebulę, pokrojony seler naciowy, sól, pieprz oraz ziele angielskie.
- Doprowadzamy do wrzenia.
- Gotujemy na wolnym ogniu ok 25 minut.
- Wyjmujemy i odkładamy udka.
- Płyn, w którym się gotowały zostawiamy.
- Rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek na patelni.
- Podsmażamy cebulę, czosnek, papryczkę habanero oraz oregano.
- Dodajemy pokrojonego drobno pomidora bez skórki.
- Zalewamy bulionem z ugotowanych udek.
- Wciskamy sok z limonki i gotujemy przez ok 25 minut.
- Obieramy mięso z udek z kurczaka i dodajemy je do zupy.
- Podajemy z paskami podsmażonej na oleju tortilli lub z kawałkami awokado.
Notatki
Zupa idealnie sprawdzi się zarówno jako posiłek na ciepłe, letnie dni jak i rozgrzewający dodatek podczas zimowych miesięcy. Przygotowując ją pamiętać powinniśmy o tym, że papryczka habanero, która jest nieodłącznym składnikiem tej zupy jest bardzo ostra. Dlatego też, jeśli nie przepadamy za bardzo mocnymi, pikantnymi daniami możemy zastąpić ją innym rodzajem ostrej papryczki np. jalapeno. Jednakże musimy mieć świadomość, ze zupa będzie wówczas znacznie mniej wyrazista.