Ramen to popularne japońskie danie, które cieszy się ogromną popularnością także w Polsce. Ta aromatyczna zupa na bazie wołowiny doskonale rozgrzewa i smakuje wyśmienicie. Z powodzeniem można ją przygotować samodzielnie w domu.
Ramen to pyszna potrawa, która wymaga długiego gotowania. Podając ją trzeba pamiętać, że dodatków powinno być zdecydowanie więcej niż samego bulionu. Warto zdecydować się na przygotowanie tego dania samodzielnie w domu.

Przepis na oryginalny japoński ramen
Składniki
- 1 kg wołowego szpondera z kością
- 4 cebule szarlotki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 2 łyżki soli
- 100 ml sosu sojowego
- 250 g suchego makaronu chow mein
- jajka ugotowane na wpół miękko
- 2 cebule dymki
- 20-30 g grzybów mun lub shitake
- papryczka chilli
- 80 ml sake
Sposób przygotowania
- Mięso dokładnie myjemy i umieszczamy w garnku. Zalewamy zimną wodą ( ok.2,5-3l).
- Marchewkę i pietruszkę obieramy i wrzucamy do garnka. Dodajemy sól, pieprz oraz cebule szalotki.
- Gotujemy wywar na małym ogniu przez 6 godzin.
- W międzyczasie gotujemy jajka na pół miękko- białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne.
- Grzyby zalać wrzątkiem, a gdy będą miękkie pokroić na drobne kawałki.
- Makron ugotować zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu.
- Gdy wywar będzie gotowy należy wyjąć z niego wszelkie dodatki.
- Mięso oddzielić od kości i z powrotem do garnka włożyć tylko najładniejsze kawałki bez tłuszczu i włókien.
- Do bulionu należy dodać połowę przygotowanej porcji sosu sojowego i sake ponownie go zagotować. Spróbować wywaru i w razie potrzeby dodać pozostałą porcję.
- Do miseczek nałożyć ugotowany wcześniej makaron. Wlać na niego bulion.
- Pokrojone grzybki wrzucić do talerza. Dołożyć także po kawałku wołowiny z wywaru.
- Jajka przepołowić i także ułożyć w misce.
- Szczypiorek z cebuli pokroić na małe kawałki i dodać go do zupy.
- Jeśli mamy świeżą paprykę chili także musimy ją skroić. W przypadku mielonej posypujemy nią danie i podajemy gorące do spożycia.
- Można dodać także kapustę pak choi pokrojoną w drobne i cienkie paski, kiełki fasoli i olej sezamowy.
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!