Sekretem belgijskich frytek jest to, że są one chrupiące, ale też miękkie w środku. Taki efekt można uzyskać dzięki dwuetapowemu smażeniu. Podawane są zwykle z sosami na bazie majonezu. Proces smażenia frytek nie jest skomplikowany jednak należy oszacować odpowiednią temperaturę oleju oraz wybrać dobrą do frytek odmianę ziemniaków, np. typu B lub C. Należy także pamiętać o wielkości bulw i nadaniu dobrej szerokości frytek (około 1 cm). Frytki należy smażyć na głębokim tłuszczu, najlepiej w frytkownicy jednak jeżeli jej nie posiadamy można także użyć garnka.

Przepis na domowe belgijskie frytki
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- olej roślinny
- majonez lub sos na bazie majonezu
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- obrać ziemniaki
- odłożyć na chwilę obrane ziemniaki do garnka z zimną wodą
- pokroić ziemniaki w kształt frytek o szerokości lekko ponad 1 cm
- wlać olej do frytkownicy
- rozgrzać olej do temperatury około 140 stopni
- smażyć niewielką partię frytek na rozgrzanym oleju przez około 10 minut
- wyciągnąć frytki z frytkownicy
- odciągnąć nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego
- pozostawić frytki do wystygnięcia
- smażyć frytki w frytkownicy 2 raz (w temperaturze 190 stopni) aż do ich zarumienienia
- wyciągnąć frytki
- posolić
- polać majonezem lub sosem na bazie majonezu