Chipsy to popularna przekąska, idealna na imprezę lub wieczór przed telewizorem. Zdajemy sobie sprawę, że chipsy nie są najzdrowsze jednak czasami mamy ochotę po nie sięgnąć. Chipsy warto zrobić samemu, dzięki czemu unikniemy jedzenia wielu niezdrowych dodatków.

Przepis na domowe chipsy z piekarnika
Składniki
- ziemniaki
- sól
- tymianek
- masło lub oliwa
Sposób przygotowania
- obrać i umyć ziemniaki
- pokroić ziemniaki w cienkie plastry (1mm)
- posmarować roztopionym masłem lub oliwą
- posypać plastry ziemniaków solą
- ułożyć plastry ziemniaków na blaszce z papierem do pieczenia
- nagrzać piekarnik do 220 stopni
- piec około 10 minut (aż do zarumienienia)
- odczekać, aż do uzyskania chrupkości chipsów
Notatki
Przepis na chipsy jest dosyć prosty. Można także doprawić je inaczej w zależności od upodobania, np. papryką czerwoną. Ważne jest, aby chipsy były chrupiące i zarumienione. Należy także pamiętać, aby plastry chipsów nie nachodziły na siebie. Nie zawsze chipsy wyjdą idealnie za pierwszym razem, ale przy kolejnej próbie będą na pewno o wiele lepsze.
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!