Przedstawiamy przepis na klasyczną włoską wołowinę z makaronem muszelkowym, idealny na rodzinny obiad lub komfortowy posiłek w ciągu tygodnia. To danie łączy w sobie smakowitą i chudą wołowinę z bogatym sosem marinara, świeżymi warzywami letnimi i aromatycznymi przyprawami. Dodatek czerwonego wina lub bulionu wołowego nadaje głębię smaku, a całość stanowi doskonałe połączenie włoskiej klasyki z nowoczesnym podejściem do gotowania. Proste, szybkie i niezwykle smaczne – to danie, które z pewnością zadowoli wszystkich domowników.
Przepis na Włoską wołowinę z makaronem muszelki
Składniki
- 1,5 szklanki nieugotowanego makaronu muszelkowego
- 450 g chudej mielonej wołowiny 90% chudej
- 1 mała cebula posiekana
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 słoik około 680g sosu marinara
- 1 mała żółta cukinia pokrojona w ćwiartki i plastry
- 1 mała zielona cukinia pokrojona w ćwiartki i plastry
- 1/4 szklanki suchego czerwonego wina lub nisko-sodowego bulionu wołowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki włoskich ziół
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Instrukcje
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- W międzyczasie, w dużym garnku, ugotuj mieloną wołowinę z cebulą i czosnkiem na średnim ogniu, aż mięso nie będzie już różowe; rozdrobnij mięso; odcedź.
- Dodaj sos marinara, cukinię, zieloną cukinię, wino i przyprawy.
- Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień; gotuj bez przykrycia, aż sos zgęstnieje, 10-15 minut.
- Odcedź makaron; wmieszaj go do mieszanki mięsnej i podgrzewaj.