Dobry deser potrafi poprawić nastrój każdemu. Warto więc znać ciekawe przepisy na słodkie dania z różnych zakątków świata. Dziś przedstawiamy propozycję pochodzącą z Włoch. Canoli, zwane również rurkami sycylijskimi są w stanie spełnić oczekiwania nawet największych łasuchów.
Ich przygotowanie może wydawać się nieco problematyczne i skomplikowane, niemniej jednak warte są naszego wysiłku. Canoli doskonale pasują nie tylko jako deser do głównego posiłku, ale również jako słodki poczęstunek na przyjęcie. Sprawdźmy więc w jaki sposób je przygotować.

Przepis na włoskie canolli - słodkie rurki sycylijskie
Składniki
- 125 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki kakao
- odrobina cynamonu
- odrobina soli
- 1 jajko
- 10 g cukru pudru
- 15 g miękkiego masła
- 3 łyżki białego wina słodkiego
- 375 g serka ricotta
- 60 ml śmietany kremówki
- 1/4 szklanki cukru pudru
- posypki - posiekane pistacje, czekoladowe kuleczki
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
Sposób przygotowania
- Białko oddziel od żółtka.
- Wymieszaj ze sobą mąkę, sól, kakao, cynamon, cukier puder, żółtko, miękkie masło i wino.
- Zmiksuj wszystkie składniki.
- Pozyskaną masę masę folią i pozostaw na 60 minut w temperaturze pokojowej.
- Podziel ciasto na 3-4 części. Każdą część osobno ugniataj, wałkuj. Powtarzaj kilkakrotnie aby napowietrzyć masę.
- Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kółka o wielkości ok 5 cm.
- Krążki ciasta nawijaj wokół metalowych foremek.
- Sklej je białkiem jajka.
- Rozgrzej olej do ok 170 stopni.
- Zanurzaj w nim foremki z ciastem.
- Odsącz je z tłuszczu.
- Odsącz serek ricotta i zmieszaj go z cukrem oraz ubitą wcześniej śmietaną.
- Potrzyj czekoladę i skórkę cytrynową.
- Wmieszaj potarte wiórki czekolady i cytryny do masy z serka i śmietany.
- Nadziej rurki.