Energetyki to napoje, które nie tylko mają smakować, ale także dać nam więcej energii do działania. Energetyka można także stworzyć samemu w domu jednak trzeba poświęcić trochę czasu i kupić wiele składników. Zrób samodzielnie domowego Red Bulla i ciesz się jego intensywnym smakiem i energetyzującym działaniem, bez konieczności ciągłego kupowania energetyków w sklepie.

Przepis na domowego Red Bulla
Składniki
- 4 pomarańcze
- 2 limonki
- 2 cytryny
- 225 g cukru
- 1,25 l wody
- 1 g kwasku cytrynowego
- 20 g korzenia żeń-szenia
- 1,5 g kofeiny w kapsułkach
- 1 g nicyny
- 1 g tauryny
- 2,5 ml ekstraktu z miłorzębu japońskiego
Sposób przygotowania
- zetrzeć na tarce skórki z pomarańczy, cytryny i limonki lub delikatnie obrać owoce ze skórki
- osobno do miski włożyć skórki z pomarańczy i osobno do drugiej miski skórki z cytryny i z limonki
- wymieszać skórki z pomarańczy z cukrem 75 g
- wymieszać skórki z cytryny i limonki z cukrem 75 g
- ugniatać skórki z pomarańczy z cukrem przez około 5 minut
- tyle samo czasu ugniatać skórki z limonki i cytryny z cukrem
- zalać wodą miskę ze skórkami z pomarańczy (½ szklanki) i miskę ze skórkami z limonki i cytryny (½ szklanki)
- ofoliować oby dwie miski ze skórkami lub ewentualnie przykryć talerzami
- pozostawić miski w temperaturze pokojowej na około 4 godz.
- skórki wraz z powstałym sokiem wlać do garnka
- zalać je litrem wody
- dodać korzeń żeń-szenia oraz 75 g cukru
- gotować 2 minuty na średnim ogniu
- zdjąć z ognia na minutę
- wyciągnąć skórki i korzeń żeń-szenia
- płyn przelać przez sitko do miski lub innego wysokiego naczynia
- dodać odpowiednią ilość pozostałych składników (niacyna, kofeina i ekstrakt z miłorzębu japońskiego)
- schłodzić w lodówce
Notatki
Energetyk jest bardzo intensywny, więc można regulować jego smak dolewając odrobinę wody. To ciekawa alternatywa dla kupnych energetyków w puszce. Powyższy przepis przedstawia mniej czasochłonną wersję napoju jednak można również zamiast 4 godzin, przygotowywać syrop z pomarańczy, cytryny i limonki znacznie dłużej, około 2-3 dni. Oleo saccharum (syrop) różni się tym, że jest znacznie bardziej oleisty i intensywniejszy w smaku. Taki syrop należy przechowywać w słoiku. Oleo saccharum przygotowuje się wrzucając skórki z cytrusów do słoika, zasypując cukrem i odstawiając na 2 dni. Syrop należy po 2 dniach odcedzić i przelać do mniejszego naczynia. Oleo saccharum zaczyna się psuć po 3 dniach od odcedzenia, więc nie warto przechowywać go dłużej.
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!