Lutenica to lekko pikantna, paprykowa pasta warzywna, która doskonale nadaje się do
przyrządzania wielu innych potraw. To między innymi doskonały dip do mięs oraz pieczywa. Pasta ta wykorzystywana jest również między innymi w Serbii, niemniej to Bułgarzy słyną z jej przygotowania w ogromnych ilościach.
Każdego sezonu przygotowują ją w formie przetworów a następnie cieszą się nią przez cały rok.
Czym jednak jest lutenica? Mówiąc najprościej to danie, w którym oprócz papryki znajdziemy bakłażany oraz całe bogactwo przypraw, wśród których wymienić możemy między innymi kumin, chili i czosnek

Lutenica - paprykowa pasta prosto z Bułgarii
Składniki
- 6 bakłażanów
- 12 czerwonych papryk
- 1 marchewka
- 200 ml oleju słonecznikowego
- 5 ząbków czosnku
- cukier, sól do smaku
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka kminu
Sposób przygotowania
- Bakłażany i papryki myjemy, osuszamy i pieczemy w całości.
- Pierarnik musi być nagrzany do 250 stopni.
- Czas pieczenia to ok 20 min.
- Marchewkę ścieramy na grubych oczkach.
- Studzimy warzywa.
- Obieramy papryki.
- Wyciągamy miąższ bakłażanów i odciskamy go na sitku.
- Łączymy go z pozostałymi warzywami.
- Warzywa miksujemy blenderem.
- Smażymy czosnek wykorzystując połowę oliwy.
- Dodajemy zmiksowane warzywa i ocet.
- Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok 2 godziny.
- Dodajemy pozostałe przyprawy.
- Międzyczasie wyparzamy słoiki.
- Przekładamy gorącą pastę do słoików.
- Odstawiamy je do góry dnem.
Notatki
Doskonała jest również na zimno jako dip do mięs, pieczywa, nachosów czy tortilli. Nic więc dziwnego, że większość przepisów kuchni bułgarskiej opiera się o jej wykorzystanie a przygotowywana jest praktycznie w każdym domu.
Warto spróbować jej wykonania, ponieważ smak lutenicy odpowiada zarówno miłośnikom klasycznej, jak i nowoczesnej kuchni.