Krążki cebulowe to bardzo popularna przekąska w Stanach Zjednoczonych. Onion rings zwykle obtoczone są w cieście i kolejno w panierce, a następnie smażone na głębokim tłuszczu. Krążki cebulowe serwowane są najczęściej z różnymi sosami w formie przekąski. Onion rings mogą być także dodatkiem do innych dań, np. do burgerów.

Przepis na krążki cebulowe jak z Mcdonald's
Składniki
- 3 duże cebule
- 250 ml schłodzonej wody gazowanej
- 1 łyżeczka przypraw sól, papryka słodka
- 500 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g bułki tartej
- 200 g mąki pszennej typ 500
Sposób przygotowania
- schłodzić wodę gazowaną
- wlać wodę do garnka lub miski (może być z kranu)
- rozpuścić w wodzie łyżeczkę soli
- obrać 3 cebule
- pokroić w plastry o grubości około 1 cm
- rozdzielić plastry na pojedyncze krążki
- wybrać największe krążki
- włożyć krążki do przygotowanej wcześniej wody
- do drugiej miski wsypać około 200 g mąki (pszenna typu 500)
- dodać do mąki 250 ml schłodzonej wody gazowanej (najlepiej trzymanej w lodówce)
- dokładnie wymieszać
- przygotować na talerzu bułkę tartą (mogą być pokruszone płatki kukurydziane)
- krążki cebulowe włożyć do miski z ciastem
- kolejno obtoczyć w bułce tartej (lub płatkach)
- wlać olej do garnka (taką ilość, aby krążki pływały)
- rozgrzać olej do 180 stopni C
- smażyć krążki do uzyskania złotego koloru
- obrócić podczas smażenia
- krążki odłożyć na ręcznik papierowy
- krążki odłożyć na talerz
Notatki
Podczas gotowania nie zapomnij o fartuchu, zabezpiecz ubrania unikniesz plam i dodatkowego prania. link do świetnego sklepu z odzieżą dla gastronomii - zobacz : FARTUCH KUCHARSKI Tak przygotowane onion rings są idealną przekąską. Bardzo dobrze smakują w połączeniu z ketchupem, ale można także pokusić się o zrobienie innych sosów i dipów.
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!