Żurek z kiełbasą i ziemniakami to polska zupa posiadającą wieloletnią tradycję. Sprawdzi się on zarówno na zwykły obiad jak i wielkanocny posiłek w rodzinnym gronie. Żurek można wzbogacić o wyrazisty boczek lub jajko ugotowane na twardo. Dzięki temu zupa będzie jeszcze bardziej sycąca.
Przedstawiony wyżej przepis na żurek z kiełbasą i ziemniakami to tradycyjny przepis, który można modyfikować w oparciu o własne preferencje smakowe. Gęsta zupa doskonale sprawdzi się w chłodniejszy dzień.

Żurek z kiełbasą i ziemniakami
Składniki
- 1 natka pietruszki
- 1 porcja włoszczyzny
- 1 cebula
- 1/2 ząbka czosnku
- 60 g boczku wędzonego
- 750 g białej surowej kiełbasy
- 500 g ziemniaków
- 550 ml żurku
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 3 sztuki liścia laurowego
- 6 sztuk ziela angielskiego
- 200 ml śmietany 30%
- 5/7 sztuk jajek ugotowanych na twardo
- pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Warzywa wchodzące w skład włoszczyzny umyć i obrać. Następnie marchew pokroić na plastry średniej grubości, a cebulę na dość drobną kostkę.
- Posiekane warzywa umieścić w dużym garnku i zalać wodą (1,5-2 l). Potem dodać ziele angielskie oraz liść laurowy.
- Całość gotować na średnim ogniu pod przykryciem około 25 minut.
- W międzyczasie należy pokroić ziemniaki oraz boczek w kostkę a kiełbasę w grubsze plastry. Boczek i kiełbasę podsmażyć lekko na patelni.
- Po upływie czasu do garnka można już ziemniaki pokrojone wcześniej w kostkę, a także podsmażony boczek i kiełbasę.
- Zawartość naczynia należy gotować kolejne 20-25 minut na małym ogniu do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec można dodać majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
- Następnie należy dodać zakwas, po czym całość gotować na niewielkim ogniu około 5 minut. Na sam koniec pozostaje wlać śmietanę 30%, co pozwoli zabielić zupę.
- Potem można ewentualnie dodatkowo doprawić danie.
- Żurek z kiełbasą i ziemniakami można od razu podawać, z jajkami ugotowanymi na twardo, pokrojonymi na połówki albo ćwiartki.
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!