Łosoś pieczony w piekarniku z warzywami to danie lekkie, zdrowe i smaczne, które nie wymaga od nas zbyt wielu umiejętności kulinarnych. Wartościowy i sycący posiłek bez nadmiaru przypraw – smak łososia jest tutaj najważniejszy. Pamiętaj, aby nie trzymać ryby zbyt długo w piekarniku gdyż mięso się wysuszy i nie będzie już takie smaczne.

Łosoś pieczony w piekarniku z warzywami
Łosoś pieczony w piekarniku
Składniki
- 200 g łososia
- 80 g brokułów
- 80 g pomidorów koktajlowych
- 100 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- rozmaryn
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Łososia umyj, osusz i dopraw solą, pieprzem, rozmarynem, skrop cytryną i odstaw.
- Do żaroodpornego naczynia wsyp szpinak, dodaj posiekany czosnek, skrop oliwą z oliwek i wymieszaj.
- Na szpinaku ułóż skórą do dołu łososia, a obok różyczki brokuła, pokrojoną paprykę i pomidorki koktajlowe.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz wszystko około 15-20 minut.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Kalorie: 549kcalCarbohydrates: 7gBiałko: 45gFat: 37.9g
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!