Kulki ziemniaczane to dobry pomysł na smaczną i szybką przekąskę. Składniki nie kosztują wiele i są łatwo dostępne w każdym spożywczym sklepie. Czas przygotowania kuleczek ziemniaczanych łącznie z gotowaniem ziemniaków i formowaniem i smażeniem kulek to tylko niecała godzina czasu.

Przepis na kuleczki ziemniaczane
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- przyprawy - sól, pieprz
- bułka tarta
- olej
Sposób przygotowania
- ugotować ziemniaki i ostudzić je
- przecisnąć ziemniaki przez praskę
- dodać jajko, mąkę ziemniaczaną oraz doprawić solą i pieprzem
- wymieszać wszystkie składniki
- nabrać porcję ziemniaków (około 1 łyżka)
- uformować kulki
- obtoczyć kulki w bułce tartej
- rozgrzać olej
- smażyć na rozgrzanym oleju aż do uzyskania złotego koloru
- odsączyć tłuszcz z kuleczek na ręczniku papierowym
Notatki
Kuleczki ziemniaczane można podawać do obiadu lub jako przekąskę. Jeszcze smaczniejsze są serwowane z różnymi dipami i sosami. Można także nieco inaczej doprawić ziemniaczane kuleczki, np. majerankiem czy oregano. Kuleczki ziemniaczane są ciekawszą alternatywą dla tradycyjnie gotowanych ziemniaków.
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!