Sopa azteca to jedna z najpopularniejszych zup meksykańskich, która zachwyca nie tylko wyrazistym smakiem, ale również mnogością dodatków, które możemy samodzielnie łączyć w ulubionych kombinacjach.
Dzięki temu zupa ta nie tylko wybornie smakuje, ale również prezentuje się doskonale. Świetnie sprawdzi się więc nie tylko jako danie obiadowe, ale również jako propozycja na imprezę.
Sopa azteca to danie, które bez problemu możemy przygotować w oparciu o produkty, które dostępne są w polskich sklepach. Jej przyrządzenie nie jest trudne – poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze.

Przepis na sopa azteca - pikantną, meksykańską zupę z paskami tortilli
Składniki
- 500 ml bulionu drobiowego
- 4 duże pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz
- 1 ugotowana pierś z kurczaka
- 2 tortille kukurydziane
- 1 awokado pokrojone w kostkę
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- ser feta
- limonka
Sposób przygotowania
- Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy pomidory, cebulę i czosnek. Pomidory powinny być ze skórką.
- Warzywa powinny przypalić się, podbije to smak dania.
- Studzimy pomidory, cebulę i czosnek.
- Dokładnie blendujemy.
- Przelewamy na głęboką patelnie i doprowadzamy do wrzenia.Gotujemy przez 5 minut.
- Dodajemy bulion drobiowy.
- Dodajemy oregano, wędzoną paprykę, pieprz cayenne, kmin rzymski, sól, pieprz.
- Gotujemy przez 15-20 minut.
- Tortillę kroimy w cienkie paski, które smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Następnie odsączamy na ręczniku papierowym.
- Szarpiemy lub kroimy ugotowaną pierś z kurczaka.
- Na talerzach układamy mięso, tortille oraz inne dodatki (takie jak awokado czy ser feta) według własnego uznania. Zalewamy zupą.
- Posypujemy danie świeżą kolendrą, skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.